Instruirea este numele jocului
Operatorii sistemului Patriot din toată lumea învață prin simulări asemănătoare jocurilor video
Nu e de joacă. Doar arată ca și când ar fi.
Sistemul Reconfigurable Table Top Trainer, sau pe scurt RT-3, le permite operatorilor sistemului de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot să învețe prin intermediul unor simulări realiste. Training-ul susținut de sistemul RT-3 asigură instruire operațională tactică și folosește metode similare jocurilor video, precum avatar-uri virtuale feminine sau masculine care folosesc mișcări ale brațelor și comenzi vocale pentru a comunica cu membrii echipelor în timpul exercițiilor sau a training-urilor de mentenanță. Acest mod de lucru interactiv ar putea fi utilizat la un moment dat de toate unitățile Patriot de pe mapamond.
Forțele Aeriene Române vor intra, în curând, în posesia primului lor sistem Patriot, acesta fiind apoi urmat de sisteme adiționale. În acest moment, SUA și 16 țări aliate dețin sisteme Patriot. Absolvenții din cadrul Forțelor Aeriene Române care au urmat cursurile Fires Center of Excellence din cadrul United States Army Air Artillery School din Fort Sill, Oklahoma au fost instruiți printr-o serie de cursuri privind operarea și mentenanța sistemului Patriot.
„Cea mai dificilă parte a instruirii pentru utilizarea sistemelor Patriot este cea dedicată operațiunilor antiaeriene”, a spus Patrick Griffin, coordonatorul programului Patriot România. „Sistemul RT-3 le dă operatorilor Patriot posibilitatea să se pregătească oricând și de oriunde pentru operațiuni antiaeriene datorită programelor software tactice, iar stilul de training familiar similar jocurilor video, destinat operatorilor și specialiștilor de mentenanță, diminuează semnificativ timpul de învățare.”
ANTRENAMENT PENTRU VICTORIE
Tehnologia de instruire Patriot, inspirată de jocurile video, este disponibilă pentru situațiile în care este posibil ca echipamentele tactice să nu fie. Ea le permite echipelor să colaboreze într-un mediu virtual sigur, unde erorile sunt lipsite de riscul de a provoca răniri sau de a avaria echipamentele. Acest tip de instruire este o modalitate eficientă de a le forma operatorilor abilitățile de care vor avea nevoie atunci când vor folosi Patriot în teatrele de operațiuni.
Soldații americani folosesc sistemul de training RT-3 pentru a deveni operatori Patriot; forțele operaționale utilizează aceste sisteme pentru a-și antrena permanent abilitățile. Fiecare implementare americană importantă ce include forțe Patriot este dotată cu sisteme RT-3.
Acest tip de instruire este la îndemână pentru soldații care au crescut în era jocurilor video. Sistemele sunt interactive, diferite avataruri apărând pe ecran și comunicând prin gesturi. Simulatorul utilizează camere video, controllere X-Box, o tastatură, un mouse și un ecran cu un indicator cu două valori: reușit sau picat. Ușurința în utilizare permite intensificarea instruirii și reprezintă o modalitate eficientă de a păstra competențele antrenate atât pentru echipele operaționale, cât și pentru cele de mentenanță.
În același timp, instruirea prin sistemele RT-3 permite reducerea costurilor. Dacă pentru metodele tradiționale de training este nevoie de prezența fizică a 20 până la 30 de persoane, precum și de echipamente, combustibil și mentenanță, sistemul RT-3 poate fi instalat rapid și operat de o echipă de doar 2 oameni.
„Dacă nu ar avea sistemul RT-3, operatorii ar trebui să folosească echipamentul tactic propriu-zis pentru a se instrui, ceea ce înseamnă că valoarea utilizării RT-3 și economiile pe care le aduce sunt enorme”, a spus Griffin.
UTILIZAT PE TOT GLOBUL
“Cu ajutorul RT-3, noi operatorii Patriot se pot familiariza cu acesta înainte ca sistemul să ajungă la ei”, spune Bob Kelley, Director European Requirements & Capabilities în cadrul Raytheon Missiles & Defense, una dintre cele patru divizii care formează compania Raytheon Technologies. “Operatorii pot folosi RT-3 pentru a gândi scenarii de instruire mai bune sau chiar utiliza soluția în contextul unui exercițiu militar major care presupune și un element de simulare pentru instruire.”
Această tehnologie este disponibilă tuturor națiunilor care au achiziționat Patriot, inclusiv României, având rolul de a ajuta operatorii Patriot să se pregătească înainte ca sistemele complete să ajungă pe teritoriul țării. De altfel, soluțiile RT-3 au reprezentat prima livrare de hardware către România. Acestea au fost deja instalate, iar instruirea primilor cursanți s-a încheiat înainte ca sistemele propriu-zise să fie livrate, mai târziu în cursul anului 2020.
„În acest fel, în momentul în care primul sistem va fi instalat în cursul acestui an, vor avea deja oameni pregătiți să-l opereze încă din prima zi”, a adăugat Kelley.