România face pași importanți către sistemul Patriot
La doar doi ani după ce România a anunțat achiziționarea sistemului de apărare antiaeriană și anti-rachetă PatriotTM, compania Raytheon Missiles & Defense a livrat prima unitate forțelor armate ale țării.
Mai mult, recenta finalizare a două elemente importante în implementarea programului a determinat intrarea acestuia în faza de training – o ultimă etapă a ceea ce a fost un proces mult eficientizat, menit să ajute România să folosească tehnologie tactică avansată de apărare antiaeriană și anti-rachetă.
”Lucrurile au mers foarte bine în acest an și acest lucru se datorează mai ales echipei pe care o avem”, a spus Patrick Griffin, manager de program. ”Armata și cetățenii României au avut încredere în Raytheon Missiles & Defense, iar noi ne-am conformat întocmai.”
Două etape importante
Echipa Patriot România a avut de finalizat două etape importante chiar în mijlocul pandemiei de COVID-19. Concret, au realizat integrarea de sistem și livrarea, sau SICO – în fapt, asamblarea sistemului în prezența cumpărătorului -, precum și demonstrația de funcționare a acestuia.
Finalizarea acestor etape a necesitat luarea multor măsuri pentru ca echipa care a venit în România în toamnă să poată călători în siguranță. Aceste măsuri au presupus furnizarea de echipament de protecție personală pentru angajați, izolare înainte de călătorie, precum și îndeplinirea tuturor cerințelor României în ceea ce privește protecția în timpul pandemiei, precum luarea zilnică a temperaturii, distanțarea socială, purtarea măștii, ca și completarea protocoalelor de manevrare a echipamentelor cu etape suplimentare precum spălarea mâinilor și folosirea dezinfectantului.
Aceste măsuri au permis finalizarea la timp a procedurilor SICO, un moment cu deosebire important pentru un sistem ca Patriot, care este alcătuit din componente construite în părți diferite ale lumii. Procesul include prezentarea sistemului către operatorii care urmează să-l manevreze și demonstrații ale modului de utilizare a unității de foc – o etapă care, deși în mod normal durează 12 săptămâni, a fost finalizată în numai 10 săptămâni. De asemenea, echipa a făcut o demonstrație și în timpul Zilei Apărării Antiaeriene, un eveniment la care au luat parte Prim-Ministrul și Ministrul Apărării și în timpul căruia participanții au putut vedea sistemul de aproape.
Echipa a trecut apoi la demonstrații practice în poligonul militar. Alături de militarii români, ei au arătat liderilor țării modul în care sistemul Patriot comunică în cadrul liniei de comandă și participă astfel la un proces decizional mai bine informat, de la monitorizare până la comanda de acțiune.
”Suntem foarte bucuroși, totul a mers foarte bine”, a spus Griffin. ”Toată lumea și-a îndeplinit atribuțiile impecabil, acesta este un fapt.”
Un suport real pentru NATO și națiune
Pentru România, Patriot reprezintă mai mult decât achiziționarea unui nou sistem defensiv. Acesta oferă capabilități atât de necesare de apărare regională împotriva amenințărilor aeriene precum rachete balistice sau cu combustie generată de aer, sau aeronave cu aripi fixe sau rotative.
Sistemul permite României o mai bună integrare cu NATO, oferind apărare vitală în zona Mării Negre prin intermediul unui sistem deja utilizat de alte 16 națiuni, inclusiv șase alte țări membre NATO.
”Este interoperabil cu toate structurile NATO existente”, a spus Griffin. ”Aceasta a fost o achiziție inteligentă care le protejează granițele și le permite să răspundă obligațiilor asumate față de NATO.”
Mai rapid, mai inteligent și mai bine conectat
Lanț de distribuție mai rapid. Rute de livrare și logistice mai inteligente. Talent și relații interumane mai bine conectate. Cel mai modern sistem Patriot nu este singurul care a evoluat în timp – la fel s-a întâmplat și cu modul în care este fabricat.
Echipa a găsit modalități de a imbunătăți și mai mult procesul, lucru care le-a permis să construiască, să livreze și să finalizeze etape esențiale ale primului sistem Patriot destinat României într-un timp în care, în mod normal, abia era finalizat în fabrică. Aceste schimbări au eliminat practic un an întreg din proces, chiar și în condiții de pandemie, și au fost motivul principal pentru care Raytheon Missiles & Defense și-a putut îndeplini promisiunea de a contribui la o Românie mai sigură în 2020.