România devine cel mai nou client pentru Sistemul Defensiv de Coastă cu Rachete Anti-navă (NSM)

Același sistem de apărare anti-navă folosit de Forțele Navale ale SUA și doi alți aliați NATO

BUCUREȘTI, România – Guvernul României a semnat un acord cu Forțele Navale ale SUA pentru achiziționarea Sistemului Defensiv de Coastă cu Rachete Anti-navă (NSM CDS) produs de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies. Prin acest acord, numit formal Scrisoare de Ofertă și Acceptanță, România devine prima țară care achiziționează sistemul prin intermediul programului de vânzări militare externe desfășurat de Guvernul SUA.

NSM, o rachetă de precizie cu rază lungă de acțiune care protejează împotriva amenințărilor de pe uscat și de pe mare, va completa arsenalul României cu un dispozitiv interceptor de croazieră anti-navă de generația a 5-a. Ca element cheie al Sistemului Defensiv de Coastă, racheta lansată de pe un vehicul terestru are o rază de acțiune de peste 100 mile marine, zboară la altitudini joase și folosește un detector avansat și tehnologie de identificare a țintei.

”Prin achiziționarea rachetelor NSM, România mai face un salt înainte în călătoria sa de modernizare a armatei”, a spus Kim Ernzen, Vicepreședinte Naval Power la Raytheon Missiles & Defense. ”România se va alătura astfel Forțelor Navale Americane și altor doi aliați NATO care operează cea mai recentă generație de rachete de croazieră anti-navă disponibilă astăzi.”

NSM CDS a fost dezvoltat de compania norvegiană de apărare Kongsberg Defence & Aerospace pentru a îndeplini cerințele Forțelor Navale Regale Norvegiene de dotare cu fregate și corvete de coastă. Raytheon Missiles & Defense împreună cu Kongsberg au intrat într-un parteneriat pentru a putea oferi racheta și SUA sau altor parteneri internaționali. În 2018, Forțele Navale Americane au selectat NSM pentru apărarea peste orizont a navelor de litoral și a fregatelor din clasa Constellation.

Programul de vânzări militare externe al Guvernului SUA, sau FMS, este același proces de achiziție prin care România a cumpărat sistemul de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot™.

Notă pentru editori: Atât Norvegia, cât și Polonia au achiziționat și ele NSM.

Despre Raytheon Missiles & Defense

Având avantajul de a fi un partener inovator integrator, Raytheon Missiles & Defense le oferă clienților săi globali cele mai avansate soluții end-to-end pentru detectarea, identificarea și interceptarea amenințărilor. Cu un portofoliu extins de sisteme de apărare antirachetă și anti-aeriene, echipamente de precizie, radare, sisteme de comandă și control și tehnologii avansate de apărare, soluțiile Raytheon Missiles & Defense protejează cetățenii, personalul combatant și infrastructurile în peste cincizeci de țări din toată lumea.