SPY-6: Flådens fremtid er ankommet

I starten af denne måned (6. oktober, 2023) fejrede den amerikanske flåde kommandohejsning for skibet USS Jack H. Lucas (DDG 125) ved en ceremoni, der samtidig varsler nye tider for den amerikanske flåde. Ombord på USS Jack H. Lucas er SPY-6 radaren, der registrerer og reagerer samtidig på trusler i luften og på havet. En kommandohejsning markerer, at skibet påbegynder sin aktive og selvstændige tjeneste og indtager sin plads sammen med de øvrige skibe i den amerikanske flåde.

Skibet - som er opkaldt efter en æresmedaljemodtager fra 2. verdenskrig - er det første skib, som er udstyret med det avancerede SPY-6 radarsystem, og det repræsenterer dermed også fremtiden for den amerikanske flådes forsvar.

Ekstraordinær ydeevne og pålidelighed

Jon Larrabee, chefingeniør for SPY-6, udførte på dagen for ceremonien de sidste kontroller på skibets AN/SPY-6(V)1 radar, så den er klar til at udføre sin vigtigste opgave: at beskytte besætningen. For Larrabee, handler det nemlig ikke kun om ekstraordinær ydeevne, men i særdeleshed også om pålidelighed, for at kunne sikre besætningen et operativt system døgnet rundt.

SPY-6(V)1 er en del af en familie af avancerede radarer, der kan finde og spore fjendtlige kampfly, droner, og kryds- og ballistiske missiler, og samtidig modstå interferens, såsom støj fra havet.

Den nye radar erstatter en ældre version, der har været anvendt i den amerikanske flåde i 40 år. SPY-6 har 30 gange følsomheden af sin forgænger, hvilket giver operatører og kommandører mere tid til at reagere. Identificeringen af trusler, herunder hypersoniske våben, foregår således både på længere afstande, og væsentligt hurtigere end førhen. Desuden, er det flådens første rigtig skalerbare radar, hvilket gør, at den nemt kan konfigureres til et hvert type skib uanset størrelse.

Teknologiske fremskridt og samarbejde

CEO Wesley (Wes) D. Kremer, Raytheon udtalte i forbindelse med kommadohejsningen:

"Dette er et stolt øjeblik for os alle. Det er en teknologisk triumf, udviklet omkring avanceret teknologi, som omfatter både næste generation af luft- og missilforsvarssystemer, SPY-6, men også teknologier, der forbedrer skibets evne til at håndtere trusler i den omgivende kampzone, integrerede luft- og missilforsvarsvåben, angrebsmissiler, torpedoer og kanonsystemer.”

SPY-6 vil blive integreret på næsten 50 amerikanske flådeskibe i løbet af de næste 10 år. Således, vil det modulbaserede og skalerbare radarsystem blive installeret på alle nye destroyere, hangarskibe, amfibiefartøjer og fregatter, hvilket vil gøre radarsystemet til standardudstyr på enhver skibsklasse. Raytheon er allerede godt i gang med arbejdsprocessen på forskellige skibsværfter, hvor de første søprøver er gennemført med stor succes.

SPY-6 er flådens første skalerbare radar, og på grund af dens modulære design, som består af disse terninglignende byggesten kaldet RMA'er eller radarmodulære samlinger, kan SPY-6-teknologien konfigureres til at passe til syv forskellige klassifikationer af skibe, afhængigt af deres specifikke størrelseskrav. Og i forhold til fremtidige kapaciteter, SPY-6 gøres større, mindre alt efter hvad kunden ønsker.

SPY-6 produceres i Andover (MA) USA, hvor Raytheon har investeret over $500 millioner alene i infrastruktur og forbedringer produktionsanlægget til SPY-6 for at imødekomme høj produktionshastighed. Anlægget er 1,7 millioner kvadratmeter stort og beskæftiger 4.700 ansatte.

Det er muligt at få et virtuelt besøg på SPY-6 fabrikken på denne youtube-side, hvor der kan vælges danske undertekster under indstillinger.