Raytheon Intelligence & Space a utilizat o armă cu laser împreună cu sistemul de apărare aeriană NASAMS pentru a distruge mai multe grupări de drone

Testele realizate la White Sands arată cum laserele de mare putere pot să amplifice potențialul sistemelor existente pentru a asigura o zonă mare de protecție

Raytheon Intelligence & Space, o divizie a Raytheon Technologies, a demonstrat că sistemul de laser de mare putere HELWS (High Energy Laser Weapon System) poate fi utilizat împreună cu sistemul NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) pentru a contracara amenințările de tipul aeronavelor fără pilot.

În timpul exercițiul de tragere, HELWS a primit informații de la centrul de comandă a tragerii integrat în sistemul NASAMS și a utilizat un proces automat de ordonare a țintelor, precum și un spectru întreg de senzori electro-optici/ infraroșii pentru a urmări, identifica și doborî rapid dronele de la distanțe relevante din punct de vedere tactic. Astfel, HELWS a doborât nouă drone din clasa 1 și 2 în exercițiul desfășurat la poligonul de tragere de la White Sands, SUA.

„Amenințările provenite din partea dronelor sunt deosebit de periculoase în orice mediu – de la stadioanele de fotbal la câmpurile de luptă – în principal pentru că sunt dificil de reperat și contracarat”, a explicat Annabel Flores, President Electronic Warfare Systems din cadrul Raytheon Intelligence & Space. „Cu această ocazie, arătăm lumii că armele noastre laser defensive pot fi utilizate împreună cu sistemele de apărare deja existente pentru a găsi și doborî drone într-un timp extrem de scurt.”

Reprezentanți ai mai multor agenții americane militare și civile, dar și ai unor ministere internaționale de apărare s-au adunat la White Sands pentru a observa interoperabilitatea HELWS cu sisteme de comandă și control deja existente. Soluția NASAMS de apărare aeriană cu rază medie de acțiune, dezvoltată de către Raytheon Missiles & Defense în colaborare cu Kongsberg Defence & Aerospace, este alcătuită din radarul Sentinel, un centru de distribuție a tragerii, și o suită de efectori. Demonstrația a subliniat capabilitatea de a integra o soluție de contracarare a aeronavelor fără pilot cu NASAMS, consolidându-i interoperabilitatea și capabilitățile de apărare aeriană cu rază medie de acțiune pentru a asigura o apărare multistratificată.

Adăugând NASAMS pe lista de senzori, efectori și sisteme de comandă și control cu care HELWS funcționează deja, Raytheon Technologies le poate oferi utilizatorilor finali flexibilitate maximă în modul în care răspund amenințărilor aeronavelor fără pilot ca parte a unei apărări aeriene integrate.

Sistemele de arme cu laser ale Raytheon Intelligence & Space, construite în McKinney, Texas, pot fi utilizate de pe pământ, în aer și pe mare, oferind o acoperire de 360 de grade care poate proteja baze, aeroporturi, stadioane și alte locații militare sau civile importante. Arhitectura deschisă, puterea scalabilă și designul rezistent se adaptează ușor cerințelor misiunii. HELWS poate fi folosit fie ca un sistem de sine stătător, fie poate fi instalat rapid pe o varietate de platforme.