Ancorând apărarea dincolo de orizont
România își completează apărarea de coastă cu Sisteme de apărare cu rachete anti-navă NSM
Pe coasta Mării Negre, România continuă să-și întărească strategia de apărare.
Țara, care este membru NATO, a semnat recent un acord pentru achiziționarea de Sisteme de apărare cu rachete anti-navă NSM (Naval Strike Missile) construite de Raytheon, o divizie a Raytheon Technologies, în parteneriat cu compania norvegiană Kongsberg.
În vremuri în care amenințările sunt din ce în ce mai sofisticate, cea mai nouă versiune a Sistemului de apărare cu rachete anti-navă NSM va crește considerabil avantajul defensiv al României împotriva celor mai avansate ținte maritime.
”România face un nou pas înainte în călătoria sa de modernizare a armatei”, a spus Kim Ernzen, vicepreședinte al diviziei Naval Power în cadrul Raytheon, cel mai mare producător de rachete din lume. ”România se va alătura astfel Marinei SUA și altor doi aliați NATO în operarea celei mai noi generații de rachete de croazieră anti-navă disponibile astăzi în lume.”
Apărare cu precizie
Rachetele de apărare anti-navă NSM interceptează ținte aflate la peste 100 mile marine, cu mult dincolo de orizont. Acestea zboară la altitudini foarte mici, au un sistem de dirijare avansat care le menține cursul, iar detonatorul programabil activează racheta doar când aceasta este foarte aproape de ținta desemnată.
Datorită topografiei sale diverse, faptul că racheta NSM este capabilă să urmărească liniile terenului reprezintă un avantaj foarte important.
”Prin NSM, România primește a cincea generație de tehnologie de apărare – un sistem de rachete de croazieră anti-navă complet și perfect adaptat”, a spus Mike Ellison, Requirements & Capabilities Lead la Raytheon. ”Datorită designului și capabilităților sale de zbor la joasă altitudine, NSM eludează orice încercare de a fi detectată și urmărită, indiferent de mediu. Este o rachetă foarte avansată, cu multe capabilități, foarte ușor de manevrat și extrem de precisă.”
Avantaje competitive
NSM include câteva alte funcții și tehnologii care o diferențiază clar de alte sisteme de apărare de coastă:
- Diferențiază zonele în care poate zbura sau acționa sau nu.
- Tehnologia de recunoaștere a țintei reduce riscul de provocare de daune colaterale.
- Sistemul de dirijare pasiv nu alertează inamicul.
- Reduce substanțial timpul de reacție al adversarului.
- Este rezistent la contracarări electronice.
- Este proiectat pentru medii non-GPS.
- Poate evita diferite tipuri de apărări.
NSM nu necesită un anumit tip de radar – doar un senzor care îi furnizează datele necesare despre țintă. Un alt beneficiu esențial: racheta poate fi integrată într-o varietate largă de platforme. Rachetele NSM achiziționate de România vor fi lansate de pe vehicule de uscat, un element de mobilitate pentru apărarea de coastă a țării.
Sistemul a fost testat extensiv, atât virtual, cât și fizic. În faza de design, Raytheon a folosit tehnologie de transformare digitală precum modelare cu ajutorul computerului sau simulări. Apoi, echipa a validat superioritatea sistemului în teatrele de operațiuni sau prin teste. De exemplu, una dintre cele mai solide demonstrații a avut loc în 2018, în cadrul exercițiului Rim of the Pacific, cel mai mare eveniment internațional pentru echipamente militare de apărare maritimă. La acel eveniment, Armata U.S. a prezentat prima lansare a rachetei de pe uscat către mare, dintr-un sistem de apărare de coastă montat pe un vehicul de uscat.
Revoluționar
Guvernul României – primul care semnează un acord de achiziție militară internațională cu Statele Unite ale Americii pentru acest tip de sistem – urmează să primească propriul sistem NSM, singurul sistem de apărare cu rachete de croazieră anti-navă de a cincea generație cu baza pe uscat din lume. În plus, sistemul de apărare de coastă va include lansatoare mobile; o platformă pentru comandă, control și comunicații: platforme de transport și încărcare/descărcare: senzori; suport logistic și mentenanță; echipament de testare și de pregătire pentru operare și întreținere. De asemenea, NSM este proiectat să încorporeze modernizări ulterioare, Raytheon monitorizând permanent echipamentele militare pe care le produce pentru eventuale îmbunătățiri care să-i asigure superioritatea în fața amenințărilor aflate în continuă evoluție.
Noile sisteme vor fi perfect compatibile cu arsenalul existent al Armatei Române și vor fi încorporate în structura de comandă și control a acesteia. Acest tip de integrare permite României nu numai să-și extindă suprafața apărată, ci și să-și îmbunătățească capacitatea de apărare acum și în viitor.