Păsări, avioane, drone – radarul KuRFS le „vede” pe toate
KuRFS vine de la Ku-band Radio Frequency System – Sistemul de frecvențe radio în bandă Ku. Și e pregătit să identifice drone inamice, dar și elemente de artilerie sau alte amenințări mici și rapide.
Acest radar avansat, adaptabil și capabil de misiuni multiple produs de Raytheon, o divizie a companiei Raytheon Technologies, este senzorul preferat de armata Statelor Unite pentru identificarea tuturor tipurilor de sisteme aeriene fără pilot, cunoscute sub numele de drone.
“KuRFS este special proiectat pentru misiuni anti-dronă și niciun alt radar din lume nu este la fel de eficient ca el”, a spus Will Strauss, director tehnologic pentru programe de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie de acțiune și baza la sol la Raytheon.
Dezvoltat în parteneriat cu armata americană, radarul a fost gândit inițial pentru a susține contracararea amenințărilor de tip rachetă, artilerie și mortiere de pe câmpurile de operațiuni din Afganistan și Irak. În 2013 a primit o nouă misiune, aceea de apărare antiaeriană cu rază scurtă (sau SHORAD), și de atunci a depășit 1,6 milioane de ore operaționale.
Astăzi, armata americană operează aproape 60 de radare KuRFS pe tot globul, oferind supraveghere consistentă la 360 de grade – detectare, urmărire și diferențiere între obiectele aeropurtate. Deși sunt utilizate specific pentru misiuni SHORAD, radarele KuRFS pot “vedea” elicoptere și avioane până la 100 km (62 mile) și peste.
Odată ce KuRFS detectează amenințări, alertează și ghidează echipamente defensive către a le intercepta folosind efectori kinetici și non-kinetici precum energia direcționată. Abilitatea sa de a detecta amenințări de la distanțe mari le oferă militarilor spațiu suficient pentru a fi în siguranță și timp pentru a lua o decizie de acțiune.
Și lucrurile se îmbunătățesc din ce în ce mai mult. Radarul KuRFS continuă să evolueze pentru a putea contracara și amenințări viitoare. Raytheon colaborează strâns cu armata Statelor Unite pentru a îmbunătăți și susține sistemul astfel încât să ofere mereu performanță de încredere și disponibilitate pentru toate câmpurile de operațiuni în care se află.
Evoluează o dată cu amenințările
Dronele adversare sunt un tip de amenințare din ce în ce mai frecvent întâlnită – un instrument relativ accesibil pentru misiuni de spionaj, supraveghere, recunoaștere și atac împotriva bunurilor și forțelor critice de pe glob. Pentru că sunt disponibile, caracteristicile și tacticile acestor vehicule ostile evoluează extrem de rapid.
“Adversarii nu mai pierd așa mult timp construind drone rezistente la atac”, a spus Strauss. “Ei aleg să se concentreze mai mult pe crearea unei varietăți largi de drone accesibile – de la drone foarte mici și lente până la cele ceva mai rapide. Dar radarele kuRFS le pot detecta pe toate.”
De fapt, sunt proiectate special pentru un mediu în care amenințările se schimbă constant.
“De oriunde l-ai privi, KuRFS este un senzor digital agil și scalabil, capabil să se adapteze permanent la cele mai provocatoare amenințări SHORAD”, a menționat Don Williams, Requirement and Capabilities Director pentru programe SHORAD la Raytheon.
Deși KuRFS a fost creat ca un radar de detectare și alertare, caracteristicile sale precise de identificare a țintei și performanța de încredere îl fac un radar foarte eficient pentru misiuni extinse precum supravegherea, cotracararea amenințărilor de tip rachete, artilerie și mortiere și, mai nou, a celor de tip dronă.
“Vede” în aglomerație
KuRFS utilizează tehnologie AESA (active electronically scanned array – grup de antene cu activare electronică) care permite manevrarea exactă a razei sale de acțiune asupra amenințării. Radarul datorează această capacitate de percepție precisă și control faptului că operează în banda Ku a spectrului electromagnetic.
Undele radio scurte din banda Ku produc imagini la o rezoluție semnificativ mai mare decât cele din oricare altă parte a spectrului electromagnetic, ceea ce permite radarului KuRFS să facă diferența între mai multe obiecte mici concomitent. Poate chiar să „vadă” și să identifice un glonț de 9 mm.
De aceea este echipamentul optim pentru diferențierea unei drone mici dintr-un grup sau o aglomerare de obiecte.
„Unda nu se pierde sau se degradează pe măsură ce se îndepărtează”, a mai spus Williams.
Radarul KuRFS nu este mare ca dimensiuni, dar este uriaș în termen de beneficii. Montat pe un palet, sistemul are în jur de 1,20m în diametru. Pe un vehicul, are doar aproape 1 m. Iar într-o configurație distribuită, fiecare deschidere montată în cele patru colțuri ale vehiculului are aproximativ 6 m2.
“KuRFS asigură operațiuni SHORAD eficiente și accesibile și astfel susține o apărare multisratificată. Militarii îl pot lua cu ei oriunde se duc, cu încrederea că radarul este oricând pregătit de misiune”, a mai adăugat Williams. “Chiar și dacă adversarii se adaptează și trec de la o singură amenințare la un grup masiv de drone integrate, KuRFA e pregătit să răspundă acestei provocări.”
Capabil de misiuni multiple
KuRFS este integrat cu peste 15 tipuri de sisteme de apărare, inclusiv sistemul de luptă cu bază la sol Phalanx, familia de efectoare Coyote și sistemul de contracarare cu microunde de mare putere Phaser, toate produse de Raytheon, precum și HELWS, un sistem de luptă cu laser produs de Raytheon Intelligence & Space, tot o divizie a Raytheon Technologies. KuRFS este integrat cu sistemul de comandă și control antiaerian Forward Area din cadrul sistemului SHORAD deținut de armata americană. În plus, radarul oferă și date pentru ochire pentru arme de calibrul 50 și tunuri de 30mm.
Pentru misiuni de contracarare a dronelor, KuRFS oferă efectorului Coyote capabilități superioare de detectare de la distanță mare împotriva unei game largi de tipuri de drone, reușind să detecteze chiar și cele mai mici clase de drone de la peste 15 km.
“Îi dă operatorului oricărui sistem în cadrul căruia e integrat nu numai flexibilitate, ci și o imagine clară și corectă asupra amenințărilor astfel încât să poată lua o decizie rapidă împotriva acestora”, a spus Strauss.
KuRFS poate fi de asemenea instalat ca echipament de sine stătător în misiuni de tipul ‘’descoperă și avertizează’, astfel încât ’dacă o unitate este atacată, radarul le dă trupelor suficient de mult timp să se pună la adăpost’’, a adăugat Strauss.
O “țesătură” digitală
Tehnologiile digitale, precum inteligența artificială și machine learning-ul, joacă un rol cheie în capacitatea KuRFS de a fi înaintea amenințărilor curente și viitoare. Inginerii folosesc ingineria digitală pe parcursul fiecărei etape din ciclul de viață al senzorului, de la design la producție și întreținere. Și nu numai că susține dezvoltarea rapidă de noi capabilități precum upgrade-urile de software, ci și ajută la evaluările de performanță prin modelare și simulare, precum și la verificarea modului în care sistemele răspund la cerințele clienților.
“Am folosit mereu tehnici de design de ultimă oră pentru proiectarea radarelor AESA, iar modelarea digitală pe care o utilizăm pentru fiecare sistem acoperă practic toate disciplinele – de la factori mecanici, termici, de stress, electrici și RF până la mentenanță și factori umani”, a spus Strauss.
Ingineria digitală permite Raytheon să colaboreze cu armata Statelor Unite în timp real, reușind astfel să se miște mai repede în direcția identificării de soluții, design și capabilități mai bune.
“Împreună vom continua să dezvoltăm KuRFS, modernizându-l și adăugând noi capabilități și îmbunătățiri pentru a-i spori performanța și pentru a scădea costurile. Toate acestea ne vor ajuta să fim mereu înaintea tehnicilor avansate ale adversarilor”, a mai spus Strauss.